AGD

Czym gotowanie na płycie indukcyjnej różni się od gotowania na gazie?

• Zakładki: 195


Gotowanie na płycie indukcyjnej nieco różni się od gotowania na gazie. Różnice nie są jednak bardzo duże i każdy użytkownik szybko przyzwyczaja się do gotowania na indukcji. Poznaj najważniejsze różnice między płytą indukcyjną a gazem i dowiedz się, jak gotować na indukcji.

Czy gotowanie na płycie indukcyjnej wymaga kupna nowych garnków?

Do gotowania na płycie indukcyjnej potrzebne będą Ci odpowiednie garnki z ferromagnetycznym dnem. Zestaw czarnych garnków na indukcję może być wykonany ze stali nierdzewnej lub żeliwa, może być także emaliowany. Ważne, by oznaczony był charakterystycznymi pętelkami, informującymi o możliwości gotowania na indukcji. Większość garnków, których używa się do gotowania na gazie, nadaje się do gotowania na indukcji, dlatego zmiana płyty nie musi oznaczać konieczności wymiany wszystkich garnków

Wygodne i szybkie gotowania na płycie indukcyjnej

Gotowanie na płycie indukcyjnej zajmuje znacznie mniej czasu niż gotowanie na gazie – czas gotowania skraca się o mniej więcej 30%. Jest to oczywiście ogromna zaleta, w pierwszych dniach korzystania z płyty indukcyjnej należy jednak pamiętać o gotujących czy przygrzewających się potrawach. Chcąc zagotować wodę czy zupę lub podgrzać tłuszcz do smażenia, warto najpierw ustawić największą moc, by przyspieszyć cały proces. Następnie moc należy zmniejszyć, by nie przypalić potraw czy nie wygotować zbyt szybko wody.

Gotując na płycie indukcyjnej, należy pamiętać, by:

  • naczynie nie było większe niż „palnik” – niewielki garnek czy petelnia muszą mieścić się w obrębie „palnika”
  • garnek nie może dotykać przycisków na polu roboczym – spowoduje to wyłączenie płyty
  • nie stawiać mokrych garnków czy patelni – płyta ich nie wykryje

Warto także, gdy jest to możliwe, korzystać z funkcji Booster. Przyspieszy to grzanie i gotowanie, co przełoży się na większą energooszczędność. Gotowanie na płycie indukcyjnej jest bardzo wygodne i zajmuje mniej czasu. Pamiętając o kilku prostych zasadach, będziesz gotować efektywniej niż na gazie.

Fot. Shutterstock.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
276 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *